Najważniejsze cechy dobrego kebaba

Kebab – ulubione danie wszystkich imprezowiczów, studentów i wiecznie zabieganych biznesmenów. Pszenny placek przywdziany mięsem, warzywami i sosem idealnie sprawdza się w roli błyskawicznego dania zaspokajającego apetyt. Danie kebab można oczywiście przygotować samodzielnie, ale o wiele prościej zamówić je w lokalu, by już po kilku minutach cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. A po czym poznać, że potrawa została właściwie przygotowana? Jak sprawdzić jakość kebabu?

Główną rolę w tej najpopularniejszej tureckiej potrawie odgrywa oczywiście mięso. To ono musi mieć wysoką jakość. Bardzo ważny jest także jego gatunek. Prawdziwy turecki kebab może być przygotowany wyłącznie z baraniny, a niestety w polskich lokalach często zastępuje się ją kurczakiem, wołowiną lub nieciekawymi mieszankami. Baranina jest jednak absolutną podstawą. A towarzyszyć powinny jej zróżnicowane warzywa. Te świeże zawsze będą pachnieć inaczej od tych starych, dlatego warto zwracać uwagę na aromat dania. Dobry kebab w Krakowie musi być też odpowiednio przyprawiony. Standardowo do tego dania używa się mieszanek różnych ziół. Nieraz są one wyczuwalne już z dalekiej odległości. Aromat dobrego kebaba dosłownie unosi się w powietrzu.

REKLAMA: 24h – „U Szwagra” – polecamy!

Tureckie restauracje serwujące najlepsze kebaby raczej nie narzekają na brak klientów, dlatego łatwo można rozpoznać je po tym, że zwykle panuje w nich tłok. Najprężniej działają w godzinach popołudniowych i wieczornych. Są przystankiem dla biznesmenów goniących na firmowe spotkania oraz miejscem odpoczynku dla nocnych imprezowiczów, których nagle złapie mały głód. Kebab jest dobry dla wszystkich!

Scroll to Top